L’amic espiritual

KALYĀNA- MITTATĀ

Kalyāṇa-mittatā és un concepte buddhista d’amistat espiritual aplicable a les relacions monàstiques i domèstiques. És conegut com a “bon amic”, “amic virtuós”, “amic noble” o “amic admirable”.
En el buddhisme primigeni aquestes relacions espirituals eren professor-estudiants, així com grups de companys de sangha.
En general, es tracta d’una relació de suport basada en valors buddhistes compartits i en la recerca del despertar.

A l’Upaddha Sutta hi ha una conversa entre el Buddha i el seu deixeble Ānanda en què Ānanda declara amb entusiasme: “Aquesta és la meitat de la vida virtuosa, venerable: amistat admirable, companyonia admirable, camaraderia admirable. ‘

El Buddha respon:
—No ho diguis, Ānanda. No diguis això. L’amistat admirable, l’admirable companyonia, la camaraderia admirable és, en realitat, tota la vida virtuosa.
Quan un monjo té persones admirables com a amics, companys i camarades, es pot esperar que desenvolupi i segueixi el Noble Óctuble Camí.

El Buddha elabora que, mitjançant aquestes amistats, es desenvolupa la interiorització, el desaferrament i el cessament del sofriment.

Els discursos canònics ( segons RL Soni ) afirmen que la “companyonia amb els savis” condueix a la progressió del desenvolupament següent: “escoltar bons consells, fe racional, pensaments nobles, pensament clar, autocontrol, bona conducta, conquesta dels obstacles, saviesa i finalment, l’alliberament “.