Jugant amb la respiració

Seu a meditar amb veritable curiositat i esperit de joc: fixa’t en les diferents textures al respirar, en la calidesa de l’aire, identifica l’inici natural de la inhalació, segueix-la fins que s’atura i es converteix en exhalació, i segueix aquesta ben bé fins al final. Pots discernir el moment en què es difumina? Descansa en l’espai que s’obre fins la següent inspiració.

Pots notar la respiració a altres parts del cos? Hi ha canvis, per exemple, a com perceps el cap? O les mans? On notes primer les senyals d’una inhalació: a l’abdomen o al nas? T’hi has fixat??

Amb cada respiració, nota la totalitat del cos; de vegades sembla com si tot el nostre contorn s’expandís i es desinflés, anant i venint com onades d’un mar en calma. Busca qualsevol aspecte de la respiració que sigui còmode, fins i tot plaent, o ajusta-la una mica per a fer-la més agradable. Què passa quan ho fas? Ens havíem oblidat de gaudir de la meditació??

La nostra atenció voldrà passar estones amb l’objecte que hem escollit si el troba interessant o un lloc acollidor. I això depèn de la qualitat de la nostra atenció. La repetitivitat de l’exercici, quan meditar es fa un hàbit, conté lliçons de com simplement estar, sense més predicats; però també conté reptes. És fàcil perdre de vista l’esperit de joc que ens fa absorbir-nos en qualsevol activitat de forma natural, per cap altra recompensa que l’activitat mateixa.

Al final, gaudir de les coses més simples, com inspirar i expirar, està molt més a l’abast del que pensem.