Ferran Mestanza

Quan em pregunten per què vaig començar a estudiar la llengua tibetana i la meditació mai sé què respondre. No va ser una decisió premeditada. En aquell moment, amb 19 anys, vaig veure en la meditació una pràctica de coneixement directe de la ment, que anava més enllà dels llibres i les teories. A més, em semblava fascinant que en alguns indrets es practiqués i s’ensenyés des de feia mil·lers d’anys. El tibetà era doncs un mitjà per accedir a aquesta tradició viva i les seves fonts originals. Així l’any següent, faria el primer dels que fins ara han estat 9 viatges a l’Índia, el Nepal, el Tibet i el Sud-est Asiàtic.

En acabar els estudis a Barcelona (2000) vaig marxar a París, on vaig viure-hi quatre anys. Allí vaig completar una llicenciatura en Llengües, Literatures i Civilitzacions Estrangeres, especialització: Tibetà (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) i un màster en Estudis Asiàtics Superiors (Ecole Pratique des Hautes Etudes). D’ençà, vaig seguir fent llargues estades a l’Índia i el Nepal on en total hi vaig passar prop de 3 anys, vivint en monestirs, a casa de mestres i famílies tibetanes. Així compaginava el coneixement directe de la tradició budista tibetana amb l’estudi acadèmic occidental.

El 2011, en tornar d’una estada de 6 mesos a les valls de l’Himàlaia, vaig decidir abandonar el doctorat en estudis tibetans que havia iniciat i orientar-me plenament cap a la pràctica de la meditació des d’una perspectiva laica. Així vaig entrar en contacte amb el mindfulness i vaig començar a formar-me i a certificar-me com a instructor: MBSR in Mind Body Medicine (Nirakara Mindfulness Institute – University of Massachusetts), MBSR i Practicum en MBSR (Institut EsMindfulness), Escoles Despertes (Universitat de Barcelona), Mindfulness i Auto-Compassió (MSC), Cultivar l’Equilibri Emocional (CEB), …

D’aquesta manera, des del 2013 imparteixo cursos de mindfulness, de forma regular a la Casa del Tibet, a Casa Àsia, pel Departament de Treball, Benestar Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya, a la Universitat de Barcelona i al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya; així com un grup de meditació mindfulness setmanal i diversos retirs al llarg de l’any. D’Occident a Orient i d’Orient a Occident, després de tots aquests anys i viatges, com diu el mestre zen vietnamita Thich Nhat Hanh: “He arribat, estic a casa, la meva destinació és a cada passa.”

www.mindfulness.cat