Bernat Font

La meva primera experiència amb el dharma va ser als 13 o 14 anys, quan sentint-me superat per uns dies frenètics vaig seure amb les cames creuades, imitant un monjo budista d’una pel•lícula. Sense saber com es meditava, vaig descobrir que podia escoltar la meva respiració, i al cap d’uns minuts vaig experimentar una calma desconeguda fins llavors. A partir d’aquí vaig començar a llegir i a practicar i vaig entrar en contacte amb la comunitat tibetana de Barcelona.

Anys més tard, al retornar a la pràctica després d’un temps de pausa, vaig trobar que molts elements xocaven amb com entenia el món i com m’entenia a mi mateix, i que havia guardat moltes coses en un calaix budista que no es comunicava prou amb la resta del meu interior: necessitava trobar altres llenguatges. I va ser al descobrir el canon pali que vaig prendre consciència de l’enorme plasticitat del missatge. Al mateix temps, vaig conèixer plantejaments contemporanis i laics del dharma que em van permetre entregar-me molt més a aquest camí, sense haver d’afirmar dogmes que estan fora del meu abast.

Avui en dia compagino la pràctica i la reflexió existencial amb l’estudi acadèmic del budisme dels orígens. Aquesta curiositat m’està portant a llocs insospitats i fascinants, com anar als himàlaies indis a estudiar tibetà (que després no he fet servir mai més…); o obrir un blog; o prendre vots monàstics durant un mes amb Sayadaw U Tejaniya, un mestre birmà que m’ha influït molt.

Tornant d’un viatge llarg per Àsia, vaig sentir que volia contribuir a una cultura del despertar i, imitant models que havia vist a l’estranger i gràcies a l’empenta d’un lector del meu blog, va néixer el Grup de budisme secular (avui Sangha Secular), una aventura que m’ha dut a organitzar retirs, fer d’intèrpret i cursar el programa Community Dharma Leadership (CDL, Gaia House). Al mateix temps, vaig completar un Màster en Estudis del Budisme (Universitat de South Wales) i avui continuo cap a un doctorat (Universitat de Bristol). Paral·lelament m‘estic formant com a professor de dharma al Bodhi College, amb Stephen Batchelor com a mentor principal. Per mi, ara més que mai, el dharma és una cosa a compartir i descobrir contínuament.

www.budismosecular.org